Wijnblog

Wijn uit de Moezel

Al bezig met het boeken van de zomervakantie? Mensen gaan vaak ver weg. Naar een Bounty strand in Thailand, backpacken in Peru en cultuur snuiven bij de Taj Mahal. Nadeel is dat je wel in de rij moet staan op Schiphol, een berg geld moet betalen om er te komen en dan moet je nog heel dat eind reizen…Daarom toch even een kleine tip: ga lekker naar de Moezel! Het is daar niet alleen heel mooi, maar ze hebben ook erg goede wijn uit de Moezel.

De wijnhoofdstad Bernkastel is slechts 4 uur rijden vanuit Den Haag. Echt mooie natuur en spectaculaire wijnranken. Ze liggen namelijk allemaal op de steile hellingen langs de rivier de Moezel. 

De hellingen zijn zelf zo stijl dat er onmogelijk normale machines kunnen worden gebruikt.Dat maakt het druiventelen in de Moezel erg arbeidsintensief, want alhoewel ze bezig zijn de pluk te moderniseren gaat het nog steeds veelal met de hand.

Het is wit wat de klok slaat voor wijn uit de Moezel. En dé druif is Riesling. Riesling uit Duitsland heeft bij veel Nederlanders vaak nog steeds een bedenkelijke reputatie. ‘Dat is toch zoet?’ of ‘O, dat spul in een pak’ en ‘Mijn oma dronk dat altijd’.

Die reputatie is jammer en alhoewel het in de jaren 80 klopte, is het nu heel anders. Jawel, er worden nog wel  pakken zoete witte wijn gemaakt maar dat is toch echt nog maar een fractie van wat het was. Riesling heb je nu in allerlei soorten en maten. Helemaal droog tot erg zoet. Maar die zoete smaak wordt bijna altijd gebalanceerd met een fris zure smaak. Dat maakt die wijnen lekker doordrinkbaar en spannend.

Mijn favorieten staan hieronder. Veel wijnplezier!

 

 

 

 

 

 

Oranje wijn

Rood, wit en rosé; dat zijn de kleuren die wijn kan hebben. Dat weet iedereen. Simpel toch?

Helaas….

Het leek zo overzichtelijk. Tegenwoordig is het een beetje anders in wijnland.

Zo was daar vorig jaar opeens de blauwe wijn. Da’s mooi en de kleur is puur natuur, zo vertelde de reclameboodschap mij.

En o ja, blauw is natuurlijk een jongenskleur en die kan niet alleen blijven. De felroze wijn stond er al snel naast. Want dat is zo leuk voor bij bruiloften.

Dit jaar is alles anders. Want nu is er oranje wijn. Anders dan bij de blauwe wijn, is de kleur niet toegevoegd omdat het er zo leuk uitziet. Oranje wijn is witte wijn dat gemaakt wordt zoals rode wijn. Rode wijn wordt gemaakt door pitten en schillen mee te laten doen met de vergisting. In de schillen zitten rode kleurstof en tannines. Hierdoor wordt de wijn rood. Tannines zorgen voor een drogend en stroef gevoel op de tong. Witte wijn daarentegen, wordt alleen gemaakt van het druivensap (de most) zonder pitten of schillen. Witte wijn heeft daarom doorgaans nauwelijks tannines.

Bij oranje wijn worden de schillen en pitten dus gebruikt bij het maken van de wijn. Deze pitten en schillen geven wat kleur af. Niet zoveel als bij de rode maar toch zoveel dat de wijn een oranjeachtige tint krijgt. De wijn krijgt door de schilweking ook tannines. Daardoor krijgt het zijn kenmerkende smaak.

In tegenstelling tot de blauwe, blijkt oranje wijn al jaren te bestaan. Het komt oorspronkelijk uit Georgië. Een van de oudste wijnlanden ter wereld. Nu blijkt het opeens erg hip. De meest trendy bars in Japan en New York schijnen het te hebben. Dus wilt u er ook bij horen, koop dan snel zo’n hippe oranje rakker.

Ik doe er een open als Nederland speelt. Hé gelukkig is dat komende zaterdag al! Snel op zoek..!

Wijn met suiker

Je hoeft maar een dieetboek open te slaan en je weet het… Suiker is de duivel. Je wordt er dik, ziek, zwak en misselijk van. Niet best dus.

Aan sommige wijn wordt ook suiker toegevoegd. Chapitalisatie heet dat. Hoe zit dat? Daarvoor moeten we even teruggaan naar wat wijn is. Wijn is een drank waarbij de suikers uit druiven vergist zijn. Bij deze vergisting ontstaat alcohol.

In druiven wordt suiker gevormd door o.a. zonlicht. Hoe meer zon en warmte, hoe meer suiker er ontstaat. In warme streken zit er dus nagenoeg altijd voldoende suiker in de druif om een wijn te maken met voldoende alcohol. Maar in noordelijke streken… Tja…

Een Nederlandse wijnmaker zal vaak (maar zeker niet altijd) suiker moeten toevoegen. Anders wordt zijn wijn zuur, dun en gewoonweg niet lekker. Maar met suiker erbij, kan ook Nederlandse wijn heel goed smaken.

Is de kwaliteit van de wijn dan niet goed als er zulke kunstgrepen gedaan moeten worden, hoor ik je denken. Nou ja, in Champagne is het toevoegen van suiker standaard en ook in de Bourgogne, een van de duurste wijngebieden op de wereld, is het toegestaan. Nou, dan zijn wij in Nederland dus in goed gezelschap.

En is die suiker nu slecht voor je gezondheid en het dieet? In wijn wordt suiker vergist tot alcohol. Het suikergehalte is meestal erg laag. Maar helaas dieetwijn bestaat niet. Ook champagne is niet goed voor de lijn. En ja, wijn, hoe lekker ook, dien je met enige mate te drinken….