Wijn met suiker

Je hoeft maar een dieetboek open te slaan en je weet het… Suiker is de duivel. Je wordt er dik, ziek, zwak en misselijk van. Niet best dus.

Aan sommige wijn wordt ook suiker toegevoegd. Chapitalisatie heet dat. Hoe zit dat? Daarvoor moeten we even teruggaan naar wat wijn is. Wijn is een drank waarbij de suikers uit druiven vergist zijn. Bij deze vergisting ontstaat alcohol.

In druiven wordt suiker gevormd door o.a. zonlicht. Hoe meer zon en warmte, hoe meer suiker er ontstaat. In warme streken zit er dus nagenoeg altijd voldoende suiker in de druif om een wijn te maken met voldoende alcohol. Maar in noordelijke streken… Tja…

Een Nederlandse wijnmaker zal vaak (maar zeker niet altijd) suiker moeten toevoegen. Anders wordt zijn wijn zuur, dun en gewoonweg niet lekker. Maar met suiker erbij, kan ook Nederlandse wijn heel goed smaken.

Is de kwaliteit van de wijn dan niet goed als er zulke kunstgrepen gedaan moeten worden, hoor ik je denken. Nou ja, in Champagne is het toevoegen van suiker standaard en ook in de Bourgogne, een van de duurste wijngebieden op de wereld, is het toegestaan. Nou, dan zijn wij in Nederland dus in goed gezelschap.

En is die suiker nu slecht voor je gezondheid en het dieet? In wijn wordt suiker vergist tot alcohol. Het suikergehalte is meestal erg laag. Maar helaas dieetwijn bestaat niet. Ook champagne is niet goed voor de lijn. En ja, wijn, hoe lekker ook, dien je met enige mate te drinken….

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.