Welke wijncursus past bij mij?

Welke wijncursus past bij mij?

De parels vinden op de wijnkaart

Welke wijncursus past bij mij? Best lastig om te bepalen want er zijn zo veel aanbieders dat je al snel door de bomen het bos niet meer ziet. In dit artikel probeer ik uit te leggen wat de belangrijkste verschillen zijn.

Maar de eerste vraag die je zou moeten beantwoorden is: ‘Is een wijncursus wat voor mij?’ Nou, zou je ook de parels van de wijnkaart en het winkelschap eruit willen kunnen pikken? Of heb je ook wel eens in de wijnwinkel gestaan en iemand komt je ‘helpen’. Wat je dan wil..? Geen idee, denk je, laat me even alleen kijken..! Toch blijft de vriendelijke verkoper naast je staan. Herkenbaar? Misschien is een wijncursus dan iets voor jou. Maar ook daar zijn weer vele varianten van. Hoe kies je een wijncursus die bij je past?

Verschil in wijncursussen

Er zijn wijncursussen in alle soorten en maten. Veel wijnwinkels bieden ze aan. Ook liefhebbers doen het vaak als hobby erbij. Er is daarom weinig zicht op de kwaliteit van de opleidingen. Dus hoe weet je welke wijncursus bij jou past?

WSET en SDEN

Gelukkig zijn er ook ‘officiële’ wijncursussen, ontwikkeld door mensen die echt professioneel met wijn bezig zijn. In Nederland zijn dat WSET en SDEN. WSET is een van origine Britse opleiding. De SDEN is een Nederlandse wijnopleiding. Beide hanteren verschillende gradaties. Het hoogst haalbare bij WSET is Master of Wine en bij SDEN, Magister Vini.

Er zijn enige verschillen tussen de opleidingen:

  • De proefmethode is anders. Bij WSET gaat het uiteindelijk om het bepalen van de wijnkwaliteit, bij SDEN om welke wijn je nu proeft.
  • Bij WSET wordt meer tijd besteed aan ‘technische’ wijnen zoals port, sherry en versterkte wijnen, terwijl SDEN meer tijd besteedt aan de wijngebieden.

Wanneer is een wijncursus iets voor jou?

Als je dit ook weleens hebt:

Je krijgt in het restaurant de wijnkaart, soms wel zo dik als een telefoongids, en je weet niet waar je moet beginnen. Je wijst blind wat aan of neemt wat de ober aanraadt…

De ober vraagt waar je van houdt en je kunt dat niet onder woorden brengen…

Je drinkt een wijntje, best oké, maar je zou graag wat meer avontuur in je glas willen…

Je staat in de supermarkt en je ziet een cabernet sauvignon van 3 euro maar ook een van 15 euro. Waarom, denk je..?

In de supermarkt koop je de wijn. Thuisgekomen vind je hem niet lekker of vies. Je vraagt je af of je de beste keuze hebt gemaakt.

Er staat alleen een chateau op het etiket, maar waar zou die wijn nu naar smaken?

En de winnaar is…

Welke van de twee officiële cursussen beter is? Zeg het maar. Uiteindelijk leiden de opleidingen eigenlijk tot hetzelfde: je wordt steeds meer deskundig in wijn en kan wijnstijlen en kwaliteit in wijnen onderscheiden.

Een verschil zit er ook in de examinering: bij SDEN zijn de vragen meerkeuze en bij WSET zijn de vragen open. En mocht je willen weten hoe je het op je examen gedaan hebt, dan krijg je bij WSET geen feedback of inzage op het examen, tenzij er bijbetaald wordt. Je krijgt alleen te horen of je het gehaald hebt of niet. Dat vond ik persoonlijk een nadeel. Bij SDEN wordt er wel feedback of inzage gegeven, indien gewenst.

wijnklas wijnproeverij op locatie cover

Wijnklas geeft SDEN wijncursussen

Omdat ikzelf Registervinoloog van de Wijnacademie ben volgens SDEN, geef ik de SDEN cursussen en een zelf ontwikkelde eendaagse cursus: De Korte Wijncursus.

Welke cursus past bij jou?

De belangrijkste vraag daarbij is: wat wil je leren? En, welke kennis heb je al in huis? Wijnklas heeft voor ieder wat wils.

Laagdrempelig

De meest laagdrempelige cursus is de, door mijzelf ontwikkelde, Korte Wijncursus. Tijdens deze cursus wordt een mix gemaakt van leren en genieten van mooie wijnen. Er worden minimaal 7 verschillende wijnen geproefd. Daarnaast bereidt de cursus je goed voor op de cursussen SDEN 1 en 2.

hoe maak je een wijnfles open

Iets meer verdieping?

SDEN 1 en 2 zijn vervolgens uitstekende cursussen om nog meer de diepte in te gaan. Het niveau is zodanig dat je als beginner, of met enige voorkennis, alles goed kunt volgen maar je leert toch echt veel over wijnmaken, wijngebieden en wijnproeven. Daarnaast is de tijdsinvestering, vooral met SDEN 2, een stuk hoger.

Gevorderd

Vanaf SDEN 3 wordt de leerstof een stuk complexer. Er wordt echt behoorlijk wat van je gevraagd, zowel op het gebied van wijnproeven als ook op de theorie. De cursus duurt ook langer en je hebt wel enige achtergrond nodig om het tempo bij te kunnen houden.

Wijnklas biedt cursussen tot en met SDEN niveau 3 aan. Er bestaan ook nog een niveau 4 en 5 (Magister Vini, het hoogste niveau), deze kunnen alleen gevolgd worden bij de Wijnacademie in Maarn.

aanmelden wijnklas cursus cover

Cursusoverzicht

Hieronder vind je een overzicht van de verschillende niveaus per cursus.

wijncursus

Korte Wijncursus

In ongeveer 3 uur leer je de basics over wijnproeven, vinificatie en wijngebieden. Natuurlijk proeven we bijpassende wijnen.
Duur: 1 avond
Niveau: beginner (maar ook interessant als je al enige voorkennis hebt)
Prijs: € 50
Let op: inclusief wijnquiz
Meer informatie Korte Wijncursus

verschillende wijnen proeven

SDEN 1

In deze instapcursus volg je het programma “Ik weet wat van wijn”. Iedere avond duurt ongeveer 3 uur.
Duur: 2 avonden
Niveau: beginner
Prijs: € 129,50
Let op: inclusief officieel SDEN cursusboekje “Ik weet wat van wijn”
Meer informatie SDEN 1

blind wijnproeven

SDEN 2

In deze vervolgcursus volg je het programma “Ik weet meer van wijn”. Iedere avond duurt ongeveer 3 uur.
Duur: 5 avonden
Niveau: beginner of enige voorkennis
Prijs: € 325
Meer informatie SDEN 2

alle kleuren wijn

SDEN 3

In deze cursus ga je op voor het Wijnbrevet; dit is een erkend diploma voor echte wijnliefhebbers en wijnprofessionals. Iedere avond duurt ongeveer 3 uur.
Duur: 8 avonden
Niveau: Gevorderd, voorkennis is een must (maar niet verplicht)
Prijs: € 525
Meer informatie SDEN 3

rood rose of wit

Short Wine Course (in English)

Learn the basics of tasting wine, winery and wine regions in about 3 hours. You will be sure to taste different matching wines.
Duration: 1 evening
Level: beginner
Price: € 50
More information Short Wine Course in English