Ga naar de inhoud
Home » SDEN 2 & 3 huiswerkbox

SDEN 2 & 3 huiswerkbox

Wijnbox ter voorbereiding op SDEN 2 of 3 examen

Deze pagina hoort bij de wijnbox ter voorbereiding op SDEN 2 of 3 examen. Je leert van 6 wijnen die je op het examen kan krijgen de typische kenmerken. Je leert ze zo te herkennen zodat je goed voorbereid bent voor het proeftechnisch deel van dit examen. De box is te koop in de Wijnklas Wijnwinkel of te bestellen door een mail te sturen naar lucien@wijnklas.nl.

Hoe te gebruiken?

Je kan het op verschillende manieren aanpakken:

 1. of.. .je laat iedere keer een fles blind inschenken door iemand anders. Je maakt een proefnotitie en probeert vast te stellen wat het is. Daarna lees je de informatie op deze pagina en kijkt of je een gelijksoortige proefnotitie hebt gemaakt.
 2. of… je proeft de wijn, maakt een proefnotitie en probeert vast te stellen wat nu typisch is voor deze wijn. Daarna lees je de informatie op deze pagina en kijkt of je een gelijksoortige proefnotitie hebt gemaakt.
 3. of…je houdt deze pagina erbij en leest de informatie en kijkt of je de kenmerken beschreven op de pagina kan relateren naar wat in je glas zit. Deze wijze heeft als nadeel dat je vaak gaat proeven wat er geprompt wordt, maar het is wel een handig hulpmiddel als je veel moeite hebt om de kenmerken van een wijn te benoemen.

Als je deze box besteld ontvang je ook een kortingscode van 15% op de de online examentraining van wijnexamentraining.nl

LET OP: De rode wijnen proef je het beste door ze wat zuurstof te geven door ze even van te voren te openen en/of in een karaf te doen. De geuren komen dan beter uit het glas.

De exacte samenstelling van de box kan wijzigen ivm verkrijgbaarheid van de wijnen. Er word altijd een geschikt alternatief aangeboden (doorgaan een gelijksoortige wijn van een andere wijnhuis).

1. Misty Cove Sauvignon Blanc, Malborough, Nieuw Zeeland

Over sauvignon blanc

Sauvignon blanc is een druif die zijn oorsprong vindt in de Loire (Frankrijk). Echter, sauvignon blanc uit Nieuw Zeeland en dan specifiek in Malborough is erg populair geworden. Door de uitgesproken kenmerken is dit een heel herkenbare wijnstijl. Deze uitbundige stijl wordt waarschijnlijk veroorzaak door het koele en zeer zonnige klimaat in Malborough.

Hoe is sauvignon blanc te herkennen?

De druif is goed te herkennen aan het aromatische karakter en de hoge zuurgraad. Bij sauvignon blanc uit Nieuw Zeeland is de aromatische expressie nog hoger dan dat die uit Frankrijk. De aroma’s zijn echt intens en stuiven het glas uit. Soms heeft deze wijn wel iets wel van dubbelfris groen-geel, vind ik zelf.

Over deze wijn

Misty Cove is het relatief jonge wijnbedrijf van wijnmaker Andrew Bailey. Omdat Andrew door zijn Nederlandse vrouw Marieke regelmatig in ons land is, hebben zijn wijnen inmiddels een grote bekendheid in restaurants en wijnspeciaalzaken.

Deze wijn is typisch Sauvignon uit Nieuw Zeeland. Subtiel geel-groen. Bij ruiken is er van alles te ontdekken: karakteristieke kruisbessen, verse kruiden en meloen. De geuren stuiven het glas uit. Alle vechten ze om aandacht. In de smaak is de wijn sappig en proef je het groen van selderij, kruisbes, vers gras, maar ook tropisch fruit zoals passievruchten en citrus.

Algemene kenmerken sauvignon blanc

 • Zuurgraad: hoog
 • Zoetheid: droog
 • Body: licht
 • Alcohol: gemiddeld
 • Geur: Intens, stuivend, passievrucht, citrus, groene geuren (gemaaid gras, sperzieboon), buxus, kattenpis

2. Eymann Riesling Pfalz Duitsland Biodynamisch

Over riesling

Riesling is de meest aangeplante druif van Duitsland. Dit omdat deze druif het goed doet in een koeler klimaat. Natuurlijk vind je hem ook op andere plaatsen zoals in de Elzas, Oostenrijk en Australië.

Riesling is zeer geliefd bij veel wijnliefhebbers omdat deze druif een mooie ‘terroirexpressie’ zou hebben. Dat betekent dat de omgevingsfactoren een grote rol spelen in de uiteindelijke smaak van de wijn. Maar riesling heeft daarnaast ook een bedenkelijke reputatie om de slechte zoete wijn waar Duitsland bekend om stond.

Hoe is riesling te herkennen?

Riesling heeft altijd een hoge zuurgraad. Deze zuren zijn soms lastig te herkennen omdat er vaak gekozen wordt om de wijn een tikje zoet te houden. Deze zoetheid geeft dan vaak een mooi evenwicht met het zuur, zodat de wijn niet heel zuur en ook niet heel zoet lijkt.

Opvallend aan riesling  is dat er een kenmerkende chemische geur aan kan zitten (niet altijd!). Dit wordt goût de petrol genoemd. Een geur die lijkt op petrol of rubber. Dit wordt niet door iedereen gewaardeerd. Sommige vinden een petrol geur in jonge riesling een fout, anderen vinden dat dit een kenmerkende eigenschap is van riesling die erbij hoort.

Riesling kan goed ouderen. De kleur wordt dan donkerder (beetje als appelsap) en ontwikkeld dan geuren van bijv. honing, petrol en gedroogd fruit. Petrol kan dus voorkomen in jonge riesling of pas op latere leeftijd ontstaan. Als de petrol geur pas op oudere leeftijd ontstaat, dan is men het erover eens dat dit geen fout is.

Over deze wijn

Weingut Eymann is gevestigd in het centrum van de wijnstreek Pfalz en is werd vanaf het begin biologisch druiven verbouwd. Tegenwoordig wordt het biodynamisch beheerd. Dit wil o.a. zeggen dat er biologische druiven gebruikt worden, er gewerkt wordt met substraten in de wijngaard en dat er rekening gehouden met maanstanden bij de oogst. Kenmerkend is de minerale structuur en het volle karakter van de wijnen Weingut Eymann.

Deze Eymann Riesling is een lichte, sappige wijn met een honing in de geur. Tonen van een rinse goudreinet, perziken en mandarijnen.  De zuren zijn mooi in evenwicht met het beetje restsuiker. Enige tijd na opening wordt de wijn steeds gepolijster en slanker.

Algemene kenmerken riesling

 • Zuurgraad: hoog
 • Zoetheid: van heel droog tot heel zoet
 • Body: licht
 • Alcohol: laag-gemiddeld
 • Geur: Groene appel, citrus, perzik, ananas, ‘mineraal’, steen, bloemig, plastic, rubber, petrol

3. Les Enracinés Macon, Bourgogne 2020 Biologisch

Over witte Bourgogne (van chardonnay)

Bourgogne is een klassiek wijngebied met een enorme reputatie. Er zijn wereldwijd zoveel liefhebbers dat er nauwelijks aan de vraag voldaan kan worden. Dit resulteert in de hoge prijzen die voor deze wijnen gevraagd worden. De extreme prijzen worden vooral gerekend voor de wijnen die een zg. grand cru status hebben. Deze zouden van de beste gronden zijn en komen voornamelijk uit het gedeelte van de Bourgogne dat de Côte d’or heet.

Gelukkig is er ten zuiden van de Cote d’Or genoeg Bourgogne dat voor een enigszins betaalbare prijs aangeboden wordt. Deze wijn komt uit Macon in de zuidelijke Bourgogne.

Hoe is chardonnay te herkennen?

Witte Bourgogne is doorgaans van chardonnay. Chardonnay kent vele verschijningsvormen. Van supermarktwijntje met een laf perziksmaakje tot exclusieve wijnen met een oneindige complexiteit. En van strakke zure chablis tot volle boter- en caramelachtige wijn uit Napa Vallaey (VS). Chardonnay heeft wel vaak een ‘vetje’ in zijn smaak waaraan hij herkenbaar is.

Chardonnay uit de Bourgogne is vaak te herkennen aan de balans tussen vol en fris is. Vaak wordt er met hout gewerkt en heeft de wijn een ‘botertje’, maar niet overdreven. Het houtgebruik en het botertje zijn doorgaans mooi in evenwicht met de zuren en de smaken afkomstig van de druif.

Over de wijn

De druiven van deze wijn zijn afkomstig van een wijngaard in het dorp dat ook Chardonnay heet. In dit dorp werd de Chardonnay druif al verbouwd in de 16e eeuw door de monniken van Cluny.

Deze wijn heeft tonen van groene appel, perzik, een klein botertje, een kalkimpressie en een strak zuurtje. Er is geen sulfiet (=conserveermiddel/antioxidant) toegevoegd. Serveer je hem aan de koele kant dan laat ie zijn mineralige kant zien. Een half uur in de karaf op een graad of 12 en je ervaart de meer romige kwaliteit van Bourgogne.

Kenmerken witte Bourgogne (van chardonnay)

 • Zuurgraad: medium
 • Zoetheid: droog
 • Body: medium tot redelijk vol
 • Alcohol: gemiddeld
 • Geur: Citrus, boter , vanille, perzik, tropisch fruit, complex

4. Nuiton-Beaunoy Hautes Côtes de Nuits Le Prieuré, Bourgogne 2018

Over rode Bourgogne (van pinot noir)

Net als witte Bourgogne heeft rode Bourgogne een grote reputatie. Deze reputatie wordt helaas niet altijd waar gemaakt. Pinot noir is een lastig te verbouwen druif en de wijn kan daardoor zuur en dun smaken. Goede Bourgogne daarentegen kan een elegantie en complexiteit hebben die zijn gelijke niet kent. 

Rode Bourgogne is doorgaans, net zoals deze, van pinot noir gemaakt. De beroemdste rode Bourgogne is La Romanée Conti uit het dropje Vosne-Romanée. Deze wijnen zijn zeer duur en erg zeldzaam.

Hoe is pinot noir te herkennen?

De kleur van pinot noir is te herkennen omdat het lichter en doorzichtiger is dan de gemiddeld rode wijn. De geur heeft bijna altijd iets van kers, iets gronderig, iets kruidigs en soms iets groens. Als de wijn ouder is kunnen ook andere geuren zoals bosgrond ontstaan. Vaak is de geur complex en laat het zich lastig benoemen.

In de mond heeft deze wijn doorgaans niet te veel tannine en een wat hogere zuurgraad.  Meestal heeft ie een gemiddelde body.

Over de wijn

Deze wijn is van de Vignerons Associés, een coöperatie in de Mâconnais. Door een intensieve samenwerking tussen de boeren én een moderne winery worden hier wijnen gemaakt van hoog niveau.

Heldere paarsroodgekleurde bourgogne. Een verleidelijke geur van allerlei rood fruit, aangevuld met wat eiken en vanille. In de mond is hij vol, mollig, met frisse zuren en ook hier komt het rode fruit weer sterk naar voren. De afdronk is zacht en lang.

Kenmerken rode Bourgogne (van pinot noir)

 • Kleur: licht, doorzichtig
 • Zuurgraad: medium-hoog (voor rode wijn)
 • Zoetheid: droog
 • Body: medium
 • Alcohol: gemiddeld
 • Geur: kers, bessen, iets gronderigs en iets kruidigs, bosgrond, nat bos, kruidnagel, complex

5. Château Rousselle, Cote de Bourg, Bordeaux, Cru Bourgeois 2018

Over rode Bordeaux

In Bordeaux wordt enorm veel wijn gemaakt. Ongeveer even veel als in geheel Zuid Afrika. Rode Bordeaux is natuurlijk het allerbekendst maar er wordt ook  witte, rosé en mousserende wijn geproduceerd.

Wijnen uit Bordeaux worden bijna altijd geblend met verschillende druivenrassen. Merlot en cabernet sauvignon zijn hierbij het bekendst. Maar ook cabernet franc en petit verdot spelen een belangrijke rol in het karakter van rode Bordeaux.

In het gebied stroomt de rivier de Gironde. Aan de linkerkant (stroomafwaarts, westelijk dus) van deze rivier speelt cabernet sauvignon de hoofdrol. Aan de rechterkant merlot (en cabernet franc). Dit geeft een ander karakter aan de wijn.

Hoe is rode Bordeaux te herkennen?

Bordeaux bevat dus eigenlijk altijd verschillende druivenrassen. Ook het klimaat en daarmee de blend kunnen nogal eens verschillen van jaar tot jaar. Dit zorgt ervoor dat geen jaar hetzelfde smaakt. De kleur van Bordeaux is zeker donkerder dan die van de Bourgogne.

Wat betreft de geur en smaak:

 • Aan de linkerzijde hier is cabernet sauvignon dominant en dat geeft een geur van cassis en veel tannine. De wijn is vaak stevig van body en karakter.
 • Aan de rechterzijde à hier is merlot dominant. Merlot geeft een geur van pruimen en een zijdezachte smaak en mondgevoel.

Over deze wijn

Château Rousselle ligt in de Côtes de Bourg aan de rechteroever. Er wordt een moderne stijl Bordeaux gemaakt die op jonge leeftijd gedronken kan worden, maar met behoud van typische Bordeaux karakteristieken.

Deze wijn van merlot, cabernet sauvignon, malbec en cabernet franc (verhoudingen onbekend) is robijnrood met geuren van zwarte bes en bosbes, ceder en gedoogde kruiden. In de mond veel sappig fruit en een rond mondgevoel met aanwezige maar zachte tannine en milde zuren. Deze wijn verbeterd als ie wat lucht krijgt.

Kenmerken rode Bordeaux

 • Kleur: Bordeauxrood, oudere wijnen neigen naar rood-bruin
 • Zuurgraad: medium
 • Zoetheid: droog
 • Body: medium – zwaar
 • Alcohol: gemiddeld
 • Geur: cassis, bramen, zwarte bessen, hout, zolder, eiken, ceder en bij ouderdom: tabak, zolder, stal

6. Rioja Quinto Arrio Crianza Biologisch

Over Rioja Crianza

Rioja is het klassieke Spaanse wijngebied. De wijn bestaat meestal voornamelijk uit tempranillo. Daarnaast speelt het houtgebruik een grote rol. Rijping op eikenhouten vaten geven vanillesmaak aan de wijn af. De mate van rijping in Rioja is afhankelijk van wat er op het etiket staat: joven (zonder hout), crianza, reserva of grande reserva (veel houtrijping). Hoe langer gerijpt, hoe meer eikenhoutsmaak en hoe minder fruitsmaak.

Hoe is Rioja crianza te herkennen?

Deze wijnen hebben meestal een medium tot hoge kleurintensiteit. In de neus zijn ze goed herkenbaar aan de vanille-bessengeur. In de mond kunnen ze mooie vrij zachte maar wel aanwezige tannine hebben in combinatie met de romigheid van vanille. Soms komt er een associatie van nieuwe wereld wijnen op. Vooral als het hout de boventoon voert.

Over deze wijn

Deze wijn komt van een kleine familieboerderij van ongeveer 60 hectare, gelegen in La Rioja. Al jaren in familiebezit en sinds 1995 biologische gecertificeerd. Het grootste gedeelte van de aangeplant is tempranillo.

De wijn is een mooie volle donkere Crianza die op traditionele wijze gemaakt is. Bessen, kersen, pruimen met een verfijnde houttoon en zachte tannines. De wijn heeft 1 jaar gerijpt op eikenhouten vaten (Frans en Amerikaans) en 1 jaar op fles. Deze wijn verbeterd als ie wat lucht krijgt.

 • Kleur: een medium tot hoge kleurintensiteit
 • Zuurgraad: medium
 • Zoetheid: droog
 • Body: medium – zwaar
 • Alcohol: gemiddeld
 • Geur: bessen, vanille, hout, kaneel en bij ouderdom: zolder, tabak
Wijnbox ter voorbereiding op SDEN 2 examen

Succes met de voorbereiding op SDEN 2 of 3 examen. Heb je vragen neem dan contact op met Wijnklas.