Oranje wijn

Rood, wit en rosé; dat zijn de kleuren die wijn kan hebben. Dat weet iedereen. Simpel toch?

Helaas….

Het leek zo overzichtelijk. Tegenwoordig is het een beetje anders in wijnland.

Zo was daar vorig jaar opeens de blauwe wijn. Da’s mooi en de kleur is puur natuur, zo vertelde de reclameboodschap mij.

En o ja, blauw is natuurlijk een jongenskleur en die kan niet alleen blijven. De felroze wijn stond er al snel naast. Want dat is zo leuk voor bij bruiloften.

Dit jaar is alles anders. Want nu is er oranje wijn. Anders dan bij de blauwe wijn, is de kleur niet toegevoegd omdat het er zo leuk uitziet. Oranje wijn is witte wijn dat gemaakt wordt zoals rode wijn. Rode wijn wordt gemaakt door pitten en schillen mee te laten doen met de vergisting. In de schillen zitten rode kleurstof en tannines. Hierdoor wordt de wijn rood. Tannines zorgen voor een drogend en stroef gevoel op de tong. Witte wijn daarentegen, wordt alleen gemaakt van het druivensap (de most) zonder pitten of schillen. Witte wijn heeft daarom doorgaans nauwelijks tannines.

Bij oranje wijn worden de schillen en pitten dus gebruikt bij het maken van de wijn. Deze pitten en schillen geven wat kleur af. Niet zoveel als bij de rode maar toch zoveel dat de wijn een oranjeachtige tint krijgt. De wijn krijgt door de schilweking ook tannines. Daardoor krijgt het zijn kenmerkende smaak.

In tegenstelling tot de blauwe, blijkt oranje wijn al jaren te bestaan. Het komt oorspronkelijk uit Georgië. Een van de oudste wijnlanden ter wereld. Nu blijkt het opeens erg hip. De meest trendy bars in Japan en New York schijnen het te hebben. Dus wilt u er ook bij horen, koop dan snel zo’n hippe oranje rakker.

Ik doe er een open als Nederland speelt. Hé gelukkig is dat komende zaterdag al! Snel op zoek..!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.