Ik heb voor de wijntrends verschillende bronnen bekeken, waarbij een grote enquête onder 65 wijninkopers van onder andere de Hema en Pallas Wines de meeste aandacht trok. De trends die het meest in het oog springen zijn:
1. Kwalitatief betere en duurdere wijnen: Nederlanders zijn betere of in ieder geval duurdere wijn gaan drinken. De gemiddelde prijs steeg van € 4,53 naar € 5,49 (t.o.v. 2014).
2. Alcoholvrije wijnen: het aanbod van alcoholvrije wijnen is toegenomen en met name in trek bij de millenials!
3. Rosé: de vraag naar exclusievere merkrosé stijgt. In het oog springt hier ook de reclame van Mirabeau rose met eigenaar Brat Pitt in de hoofdrol.
4. Wijnen uit Frankrijk, Italië en Spanje favoriet: wijnen uit deze grote wijnproducerende landen van de Europa blijven wereldwijd en in Nederland het meest in trek.
5. Afwijkende formaten: het aanbod van zowel de ‘bag in box’ (kartonnendozen wijn) als de 37,5 cl flesjes groeit. De gemiddelde kwaliteit van deze wijnen lijkt ook hoger te worden.
6. Onbekende druiven: Meer vraag naar wijnen van minder bekende druivenrassen. In ons assortiment van de Wijnshop hebben we ook een paar van deze bijzondere wijnen, zoals van lagrein, tannat en susumaniello in ons assortiment. Laat je verrassen!
7. Vraag naar duurzame wijnen blijft toenemen. Deze trend is al een paar jaar gaande en zet door.
Het corona-effect
1. Vraag naar wijn: Door corona en de sluiting van de Horeca in Nederland en veel andere landen is de gehele vraag naar wijn teruggelopen. Dit zou prijsdalingen in de hand kunnen werken, men name in het hogere segment (Jammer genoeg heb ik daar nog weinig van gemerkt…). Daarnaast wordt er nu meer en duurdere wijn thuis gedronken. Deze wijn haalt men vaker bij de speciaalzaak of online shop.
Door de afnemende vraag kampen wijnproducten veel vaker met te grote voorraden. Nu wordt de wijn / oogst voor een deel vernietigd, een deel wordt omgezet in brandewijn of er wordt alcohol van gemaakt (aangezien desinfectiegel nu wel erg in trek is). Ook wordt er extra geïnvesteerd in opslagcapaciteit. Alleen al in Toscane is hier halverwege 2020 6 miljoen euro voor vrijgemaakt.
2. Online: Online (wijn)evenementen nemen toe door corona/thuiswerken.
3. Drooglegging in Zuid Afrika en “Tea potting”: Zuid Afrika is drooggelegd. Het is daar in het geheel niet toegestaan om alcohol te verkopen. Dit is natuurlijk rampzalig voor de wijnproducenten daar. Onder de tafel wordt echter nog wel alcohol verkocht. Dit gaat onder andere door het bestellen van speciale thee in het restaurant. Dan wordt er alcohol geserveerd in een thee pot. Zo kan men alcohol drinken zonder dat het opvalt. ‘Teapotting’ heet dat.
De vraag is natuurlijk wanneer de Horeca weer open gaat en wat de invloed daarvan op de wijnmarkt zal zijn. Kortom, het belooft weer een spannend jaar te worden.