Ga naar de inhoud
Home » Wijngebieden binnen 8 uur rijden vanaf Utrecht

Wijngebieden binnen 8 uur rijden vanaf Utrecht

welkom in wijnland

Welke wijngebieden binnen 8 uur rijden vanaf Utrecht zodat je eenvoudig op wijnreis kunt? Dat zijn er genoeg! Hieronder een overzicht van een aantal mooie streken die je makkelijk kan bezoeken met de auto.

  1. Ahr (Duitsland, op 3 uur afstand): Het wijngebied dat het dichtst bij ons land ligt. Het ligt in een prachtig dal. Bekend om zijn rode wijnen van Spätburgunder (Pinot Noir), maar ze hebben ook wit van Riesling. Probeer ook de Frühburgunder, verwant aan de Spätburgunder maar vaak iets meer doordrinkbaar. LET OP: de Ahr is in 2021 zwaar getroffen door een aardverschuiving. Veel wijnhuizen hebben de tijd nodig om hun wijnhuizen te herstellen en wijnstokken te herplanten.
  2. Moezel (Duitsland, op 4 uur afstand): Prachtige omgeving, goede wijnen, wel grotendeels van één druif (Riesling). Doen: Naar het wijnmuseum gaan in Bernkastel Kues en dan wijnproeven in de kelder bij dat museum. 
  3. Pfalz (Duitsland, op 5 uur afstand): Mooi groen, heuvelachtig gebied met stevige Riesling wijnen maar ook Chardonnay en Sauvignon Blanc en Pinot Blanc (Weissburgunder). Voor rode wijn is er onder andere Pinot Noir, Dornfelder en St Laurent, maar ook Merlot kan je hier vinden. Zeer veelzijdig dus!
  4. Baden (Duitsland, op 6 uur afstand): grote diversiteit aan wijnen, rood en wit. Vaak lekker weer en mooie uitgestrekte glooiende gebieden met kastelen.
  5. Elzas (Frankrijk, op 6,5 uur afstand). Een grote diversiteit aan wijnen en – niet onbelangrijk – als wijntoerist ben je zo ongeveer overal welkom, ook zonder afspraak.
  6. Bourgogne (Frankrijk, op 6,5 uur afstand): Een wijngebied dat bij de top van de wereld behoort, gewoon bereikbaar per auto! Vooral Chablis is toch wel goed te doen. Als je wijn van goede kwaliteit vindt, dan kan het zeker de beste wijn van de wereld zijn. Helaas is er wel wat kaf onder het koren en kunnen de wijnen soms onbetaalbaar duur zijn. Vaak kan je een goede prijs-kwaliteit vinden in de meer zuidelijke Bourgogne, namelijk Cote Chalonnaise en Maconnais. De echte klassiekers vind je echter in de Cote d’Or.
  7. Loire (Frankrijk, op 7,5 uur afstand): een beetje meer doorrijden maar dan krijg je ook fantastische wijnen. Vooral bij coöperaties zijn ze goed geprijsd in alle soorten en maten. Proef vooral Sauvignon Blanc en Chenin Blanc voor wit en Cabernet Franc voor rood. maar er zijn tal van andere druiven zoals Pinot Noir, Gamay en zelfs Malbec. Vergeet ook vooral de Crémant de Loire niet. Echt top.
  8. In ons eigen land, België en Luxemburg heb je ook wijnbouw, alleen is de dichtheid van wijnhuizen niet zo hoog dat je dagenlang van wijnhuis naar wijnhuis kan hoppen.

Veel reisplezier.

Welke Wijngebieden binnen 8 uur rijden vanaf Utrecht

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.