Ga naar de inhoud
Home » Wijn-spijs combinaties: 11 tips

Wijn-spijs combinaties: 11 tips

Wijn-spijs, het kan echt een wonderlijk lekker effect hebben op zowel het eten als de wijn. Daarom hierbij 11 tips voor de perfecte wijn-spijs combinaties voor een onvergetelijke ervaring:

 1. Kwaliteit: Gebruik mooie verse ingrediënten en goede kwaliteit wijn! Zonder mooie ingrediënten en wijn kan je simpelweg geen topcombinaties maken.
 2. Balanceer: Streef naar evenwicht. Zorg ervoor dat de wijn niet krachtiger is dan het eten en het eten niet sterker dan de wijn. Geen van beide zou moeten overheersen maar zorg voor balans, een soort culinaire ying-yang!
 3. Intensiteit: Match de smaakintensiteit (=smaaksterkte) van het eten bij de smaakintensiteit van de wijn. Hoge intensiteit
 4. Overeenkomsten: Zoek naar de overeenkomsten in smaaktonen tussen het eten en de wijn. Een romige chardonnay zal bijvoorbeeld goed passen bij een zalm in een roomsaus.
 5. Of juist contrasten: dat is lastiger, maar kan elkaar mooi aanvullen. Zo zou een frisse zure wijn ook bij een romige vis kunnen passen omdat deze juist het frisse zuurtje toevoegt. Ook vettige gerechten kunnen het goed doen met een frisse wijn als tegenhanger.
 6. Pittig: Pittig eten vraagt om een wijn met een zoetje erin. Hoe pittiger het eten, hoe zoeter de wijn. Wil je echt geen zoete wijn, dan kan je ook kiezen voor een aromatische – volle witte wijnwijn. Combinatietip: Thaise pittige vis-kokoscurry met gewurtztraminer uit de Elzas. Gewurtstraminer uit de Elzas is bijna altijd zoet(ig)-aromatisch. Geen zoet, probeer eens een gewurtztraminer uit Noord Italië of Somontano uit Spanje. Deze zijn meestal droog-aromatisch of anders bijvoorbeeld een viognier. Liever rode wijn? Kies een fruitigfe rode wijn met weinig tannine en zonder houtlagering.
 7. Stevig: Kies bij stevig eten voor stevige rode wijn met tannine. Een stevige chique rode Bordeaux bij boerenkoolstamppot met gehaktballen is echt een onwaarschijnlijk mooie combinatie. Bij een stevig stuk rundvlees kan een stroeve Madiran opeens mooi uit de hoek komen. Bbq vlees met een zoetige marinade? Probeer eens een shiraz uit Australië.
 8. Garnituur: Het is heel belangrijk om te weten welk garnituur of saus je gaat gebruiken bij het gerecht. De garnituur kan de intensiteit, zoetheid, pittigheid etc. sterk beïnvloeden. Daar zal je rekening mee moeten houden bij de wijnselectie. Je kan eend maken als Peking eend maar ook als ‘duck a l’orange’ of als een eendenborstsalade. Kip als sate of met citroen met tijm om maar wat te noemen.
 9. Go orange: Naast witte, rode en rosé wijn is er ook oranje wijn. Deze wijn heeft andere type smaken dan andere wijnen. Denk aan gedroogd fruit, citrusschil, of meer notige, geoxideerde aroma’s. Bijvoorbeeld ravioli met citroen-botersaus combineert heel goed met sommige oranje wijnen.
 10. Experimenteer: Zonder experimenteren was de wereld nog steeds plat geweest! Experimenteer met verschillende gerechten en wijnen. Wees daarin niet bang om zomaar eens wat uit te proberen. Denk eens aan droge sherry met gebakken vis. Of doe gek en probeer eens rode wijn bij vis (tip: probeer dan rode wijn met weinig tannine) en witte bij vlees.
 11. Voorproeven: Wil je echt de blits maken met de perfecte wijn-spijs combinatie, dan is er maar één keus: voorproeven. Probeer het uit: maak het gerecht een keer en probeer of de wijn erbij past. Liefst door er een paar verschillende wijnen erbij uit te proberen. Want ondanks alle tips en goedbedoelde adviezen (zoals deze ;-)) is het in praktijk onmogelijk om van papier het perfecte advies te geven. Door het uitproberen weet je zeker welke wijn de perfecte match is voor jouw gerecht of beter… welke gerecht de perfecte match is voor jouw wijn….!!

Dit waren in het kort 11 tips voor de perfecte wijn-spijs combinaties. Meer inspiratie nodig voor mooie recepten: Priya Loves Food

11 tips voor de perfecte wijn-spijs combinaties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.