Ga naar de inhoud
Home » Picpoul de Pinet

Picpoul de Pinet

Picpoul de Pinet is een wijn die je regelmatig ziet, maar die toch niet de bekendheid of status heeft die het in mijn ogen verdient. Picpoul is de naam van de druif. Hij groeit in de buurt van Pinet, helemaal in het zuiden van Frankrijk. De wijngaarden staan echt aan de kust van de bij het Bassin de Thau. Een lagune bij de Middellandse Zee en het grootste meer van de Languedoc-Roussillon.

Bassin de Thau gezien vanaf boven (bron: website Domaine Feline)

Deze lagune staat bekend om zijn mossel- en oester kwekerijen. Ze zeggen wel eens ‘when it grows together, it goes together‘, dat geldt zeker in dit geval. De kenmerkende fris- ziltige smaak past fantastisch bij oesters en mosselen maar ook bij andere schaal -en schepdieren zoals pasta vongole of gamba’s a la plancha. En als je echt spannend wilt, je kan hem ook bij de asperges proberen!

Naast het fris-ziltige karakter heeft de wijn een kenmerkende strogele kleur, florale geuren, cirtrus en tropisch fruit, wat kruidigheid en kenmerkende pittige zuren. Picpoul de Pinet word eigenlijk altijd op lage tempraturen en op RVS vergist om de frisheid te behouden. Hout wordt zelden of nooit gebruikt.

Een andere bijzonderheid is de fles, die op het eerste gezicht iets weg lijkt te hebben van die van een Elzas of Duitse wijn. Maar als je iets beter kijkt dan zie je dat de het iets ronder oogt en dat elke fles Picpoul de Pinet golven op de hals heeft staan. Natuurlijk een verwijzing naar de zee. Deze fles wordt dan ook wel de Bouteille Neptune genoemd, vernoemd naar de god van de zee.

Eens proberen? Wijnklas heeft een Picpoul de Pinet van Domaine Feline in de collectie. Deze wijn is bekroond door de Franse wijngids Hachette du Vin en is een van mijn favorieten uit het Wijnklas assortiment.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.