Ga naar de inhoud
Home » 6 tips als je op wijnreis gaat

6 tips als je op wijnreis gaat

Moezel

Wijngebieden kunnen uitzonderlijk mooi zijn. Het is de moeite waard er tijdens je vakantie eens eentje te bezoeken. Inmiddels heb ik veel verschillende wijngebieden bezocht op zoek naar bijzondere wijnen om mijn eigen voorraad mee te spekken. Vaak spreek ik de wijnmaker en dat levert altijd fraaie verhalen op. Het zijn mensen die hun ziel en zaligheid in het maken van wijn steken en 9 van de 10 keer smaakt de wijn die je van ze proeft er beter door. Mocht je zelf ook een keer op wijnreis willen, dan hierbij 6 tips:

  1. Ten eerste, ga het doen! Een wijntrip is toch wel het ultieme genot voor elke wijnliefhebber. Je leert de streek kennen, de wijn, de keuken, de wijnboer. De wijnen uit de streek gaan als vanzelf beter smaken en je beleeft altijd wel weer mooie avonturen! Soms leuk. zoals die ene enthousiaste wijnboer met fantastische wijnen, of soms niet leuk… Wist je bijvoorbeeld dat de wijnboeren in Bordeaux meestal gesloten zijn op zaterdag? Ik niet dus, dat was even een tegenvaller toen ik er precies alleen die ene zaterdag was…
  2. Bedenk goed waar je naar toe gaat en hoe. Met de auto? Handig want dan kan je ook wijn mee terug nemen. Ga je naar Zuid Afrika? Prachtig! Maar veel wijn meenemen wordt dan lastig.
  3. Je mag 90 liter onversterkte wijn invoeren voor privégebruik binnen de EU. Een wijnfles bevat meestal 0,75 liter. Dat is dus 120 flessen. Maar een maas in de wet: dit is de hoeveelheid per persoon, dus als je met z’n tweeën gaat is dat 240 flessen! 😉
  4. Bedenk goed met wie je gaat en of jullie ongeveer op 1 lijn zitten. Ga het liefst met iemand die een even grote of kleine wijnliefhebber is als jijzelf. Wil de een alle wijnhuizen bezoeken en heeft de ander het na 1 wijnhuis te hebben bezocht wel gezien, dan is het geen match.
  5. Bezoek de lokale VVV. Vaak hebben zij gedetailleerde kaartjes van het gebied en een kaart met de lokale wijnroute erop. Deze wijnroutes zijn vaak ook prachtig om met de auto te volgen.
  6. Bedenk even van te voren of het wijngebied een beetje toegankelijk is voor wijntoerisme. Sommige zijn er echt op ingesteld, andere juist niet. Voor tips zie wijngebieden binnen 8 uur rijafstand van Utrecht.
tips als je op wijnreis gaat

1 reactie op “6 tips als je op wijnreis gaat”

  1. Goed idee! Het is echt leuk om een wijnstreek en natuurlijk een wijnboer te bezoeken. Let wel op dat de hoeveelheid wijn die je mag meenemen geldt binnen de EU. Dus pas op als je door Zwitserland rijdt. Daar zijn de regels veel strenger! Volgens mij is het maximum daar 5 liter wijn. In ieder geval veel plezier op reis!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.