Ga naar de inhoud
Home » Wijn met suiker

Wijn met suiker

lepels met suiker

Je hoeft maar een dieetboek open te slaan en je weet het… Suiker is de duivel. Je wordt er dik, ziek, zwak en misselijk van.

Maar wist je dat aan wijn wordt ook wel eens suiker wordt toegevoegd? Chapitalisatie heet dat. Hoe dat zit? Daarvoor moeten we even teruggaan naar wat wijn is. Wijn is een drank waarbij de suikers uit druiven vergist zijn waardoor onder andere alcohol, CO2 en aroma’s ontstaan. Hoe meer suiker een druif bevat, hoe meer alcohol er dus gevormd kan worden.

In druiven wordt suiker gevormd door fotosynthese. Bij dit proces wordt suikers gevormd uit CO2 van de lucht en zonlicht. Hoe meer zonlicht, hoe meer suiker er ontstaat. In warme, zonnige streken zit er dus nagenoeg altijd voldoende suiker in de druif om een wijn te maken met voldoende alcohol. Maar in noordelijke streken kan dit nogal eens tekort schieten. Daarom is het in koelere gebieden vaak toegestaan om suiker toe te voegen waardoor de wijnboer wel goede wijn kan maken.

Een Nederlandse wijnmaker zal daarom in koele jaren vaak suiker moeten toevoegen. Anders smaakt de wijn zuur, dun en gewoonweg niet lekker. Dit hoeft niet per definitie te leiden tot een lage kwaliteit wijn. Zelfs in de Bourgogne, een van de duurste wijngebieden op de wereld, is het toegestaan. En in Champagne is het toevoegen van suiker een standaardondeel van het wijnmaakproces . Je zou dan dus wel kunnen stellen dat we hier in Nederland in goed gezelschap zijn.

En is die suiker nu slecht voor je gezondheid en het dieet? In wijn wordt suiker vergist tot alcohol. Het suikergehalte in (droge) wijn is doorgaans laag. Maar helaas levert alcohol ook veel kcal en dus bestaat dieetwijn niet. En wat mensen ook zeggen, ook champagne is niet goed voor de lijn. En ja, wijn, hoe lekker ook, dien je met enige mate te drinken….

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.