Ga naar de inhoud
Home » Oranje wijn

Oranje wijn

Rood, wit en rosé; dat zijn de kleuren die wijn kan hebben. Dat weet iedereen. 

Helaas….

Het leek zo overzichtelijk maar opeens was er blauwe wijn. Da’s mooi en de kleur is puur natuur, zo melde de reclameboodschap. Het bleek dat er anthocyanen inzaten, de kleurstof die ook druiven blauw maakt. Wat ze vergaten te melden was dat de kleur er gewoon aan toegevoegd was. Tja, zo kan ik het ook. En wat komt er daarna..? Roze wijn…? Jawel. Want blauw is natuurlijk een jongenskleur en die kan niet alleen blijven. De felroze wijn stond er al snel naast. Want dat is zo leuk voor bij bruiloften….

En toen bleek er opeens  oranje wijn te zijn. Anders dan bij de blauwe wijn, is de kleur niet toegevoegd omdat het er zo leuk uitziet. Oranje wijn is witte wijn die gemaakt wordt zoals rode wijn. Rode wijn wordt gemaakt door pitten en schillen mee te laten doen met de vergisting. In de schillen zitten rode kleurstof en tannines. Hierdoor wordt de wijn rood. Tannines zorgen voor een drogend en stroef gevoel op de tong. Witte wijn daarentegen, wordt alleen gemaakt van het druivensap (de most) zonder pitten of schillen. Witte wijn heeft daarom doorgaans nauwelijks tannines.

Bij oranje wijn worden de schillen en pitten dus gebruikt bij het maken van de wijn. Deze pitten en schillen geven wat kleur af. Niet zoveel als bij de rode maar toch zoveel dat de wijn een oranjeachtige tint krijgt. De wijn krijgt door de schilweking ook tannines. Daardoor krijgt het zijn kenmerkende smaak.

In tegenstelling tot de blauwe, blijkt oranje wijn al jaren te bestaan. Het komt oorspronkelijk uit Georgië, een van de oudste wijnlanden ter wereld. De wijn werd gemaakt in amphora, aardewerk kruiken, die in de grond ingegraven zijn. De druiven werden er in zijn geheel in gedaan en gefermenteerd.  Maar ook nu nog wordt er in Georgië heel veel wijn op deze wijze gemaakt.  En nu blijkt het opeens erg hip. De meest trendy bars in Japan en New York schijnen het te hebben. Dus wil je er ook bij horen, koop dan snel zo’n hippe oranje rakker. Ben benieuwd of je het lekker vindt!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.