Ga naar de inhoud
Home » Moeilijk begin van het wijnjaar 2021 in Chablis

Moeilijk begin van het wijnjaar 2021 in Chablis

In de Bourgogne wordt misschien wel de lekkerste wijn ter wereld gemaakt. Maar eenvoudig is het zeker niet. Zeker in Chablis, het meest noordelijke gedeelte van de Bourgogne is het lastig. Het weer is daar onvoorspelbaar, met name in het begin en het einde van het groeiseizoen.

2021 begon zacht. De wijnstokken liepen uit en de jonge knopjes, die straks moeten uitgroeien tot druiven, werden gevormd. Dat april doet wat ie wil, werd pijnlijk duidelijk. De tempratuur daalde en het begon te vriezen. Deze vorst kan de knopjes onherstelbaar beschadigen. En zonder (goede) druiven, geen goede wijn. Dat is pech voor de wijndrinker maar natuurlijk helemaal voor de wijnboer, die dan geen of veel minder inkomen zal generen dat jaar.

Het is voor de boeren daarom van levensbelang om de wijngaard te beschermen tegen vorst. De wijze waarop vorst in de wijngaard voorkomen wordt is o.a. door het gebruik van kachels. Er worden simpelweg talloze kachels naast de wijnranken aangestoken om de wijnstokken warm te houden. Dit levert spectaculaire beelden op, zoals op de foto te zien is. Helaas werken de maatregelen niet altijd afdoende en komt het regelmatig voor dat oogsten (deels) vernietigd worden. Hoe groot de huidige schade zal zijn is vooralsnog onduidelijk. Volgens Google gaat het maandag weer vriezen in Chablis.

Kachels in Chablis tegen de nachtvorst, 6 april 2021 (bron: Titouan Rimbault)

Toch is het niet zo dat je dan als wijndrinker in zak en as hoeft te zitten. Goede en slechte wijnjaren worden namelijk bepaald aan de hand van de algemene indruk. Ook in slechte wijnjaren worden goede wijnen gemaakt, vooral door goede wijnmakers. Het goed selecteren is daarom in slechte jaren zeer belangrijk.

Daarnaast is de Bourgogne een wijnstreek met een lengte van meer dan 200 km, vergelijkbaar met de afstand van Den Haag naar Maastricht. Je kan je wel voorstellen dat het weer in noorden heel anders kan zijn dan die in het zuiden. Mocht het zo zijn dat de oogst in het noordelijke gedeelte van de Bourgogne klein uitvalt, dan kan je altijd nog uitwijken naar het zuiden.

Het enige wat we nu kunnen doen is duimen voor de wijnboeren hopen dat we in de toekomst toch weer mooie Chablis uit 2021 zullen gaan proeven!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.