Ga naar de inhoud
Home » Champagne

Champagne

Champagne is een mousserende wijn die alleen gemaakt mag worden in de Champagne-streek in het noordoosten van Frankrijk.

De geschiedenis van champagne begint in de 5e eeuw, toen de Romeinen de eerste wijngaarden plantten in de Champagne-streek in het noordoosten van Frankrijk. De wijn die toen werd gemaakt was een bleke, roze stille wijn van pinot noir. In de middeleeuwen werd Champagne de favoriete wijn van de Franse koningen, die in Reims werden gekroond. Het ontstaan van bubbels probeerden de Champenois probeerden te vermijden. Zij beschouwden dit toen nog als een fout.

Pas in de 17e eeuw begonnen sommige wijnmakers, zoals de monnik Dom Pérignon, de bubbels te waarderen en te beheersen. In de 19e eeuw werd champagne een symbool van luxe en feest. De grote champagnehuizen, zoals Moët & Chandon, Veuve Clicquot en Bollinger, werden opgericht en maakten hun wijnen bekend over de hele wereld. Ze verbeterden ook de kwaliteit en en creëerden verschillende soorten zoals brut, rosé, blanc de blancs en vintage champagnes.

In de 20e eeuw werd champagne beschermd door een strikte wetgeving, die de naam, de herkomst, de productie en de kwaliteit van de wijn reguleerde. Alleen de wijn die gemaakt is in de Champagne-streek volgens de méthode champenoise mag champagne genoemd worden.

De wijn wordt geproduceerd volgens een de Méthode traditionnelle. Er worden hier twee gistingen gebruikt, waarvan één op fles. Doordat de wijn ook rijpt op fles, krijgt de champagne gistgeuren. Deze zijn te vergelijken met dat van brooddeeg. Deze geur wordt brioche genoemd.

Champagne wordt doorgaans gemaakt van drie druivensoorten: chardonnay, pinot noir en pinot meunier. Vaak als blend, maar soms ook van twee of één van deze druiven. Elke druif geeft een eigen karakter aan de wijn. Je zou – eenvoudig gesteld- kunnen zeggen dat chardonnay zorgt voor elegantie en frisheid, pinot noir voor structuur en kracht, en pinot meunier voor fruitigheid en aroma.

De Champagne-streek is verdeeld in vijf subregio’s:

  • Montagne de Reims,
  • Vallée de la Marne,
  • Côte des Blancs,
  • Côte de Sézanne
  • Côte des Bar.

Elke subregio heeft zijn eigen dorpen, die op hun beurt ingedeeld zijn in drie categorieën: Grand Cru, Premier Cru en Cru. Deze indeling is gebaseerd op een schaal van 100 punten. Er zijn 17 Grand Cru dorpen, die 100 punten scoren, 42 Premier Cru dorpen, die tussen 90 en 99 punten scoren, en 261 Cru dorpen, die tussen 80 en 89 punten scoren12. Sommige van de bekendste Grand Cru dorpen zijn Avize, Bouzy, Cramant, Le Mesnil-sur-Oger en Verzenay.

Grand Cru champagne is een champagne die uitsluitend gemaakt is van druiven uit Grand Cru dorpen (met 100 punten). Dit garandeert een hoge kwaliteit en een unieke expressie van het terroir. Premier Cru champagne is een champagne die gemaakt is van druiven uit Premier Cru dorpen, of een combinatie van Premier Cru en Grand Cru dorpen.

Er zijn -grofweg- twee soorten champagne producenten: de grote merken (of négociants) en de kleine producenten (of récoltants). De grote merken zijn de bekende namen, zoals Moët & Chandon, Veuve Clicquot, Dom Pérignon, etc. Zij kopen de meeste van hun druiven van de boeren, en maken hun champagnes volgens een vaste stijl, die consistent en herkenbaar is. Dezewijnhuizen produceren grote hoeveelheden champagne, die wereldwijd verkocht worden en investeren veel in marketing en branding. Daardoor hebben ze een hoge reputatie en prijs. Daarnaast zijn er allerlei mengvormen mogelijk. Ook bestaan er coöperaties die champagne maken.

De kleine producenten zijn de boeren die hun eigen druiven verbouwen, en hun eigen champagnes maken. Zij hebben dan de hele productieketen in eigen hand en maken champagnes volgens hun eigen visie. Zij produceren kleine hoeveelheden, die vooral lokaal of via gespecialiseerde kanalen verkocht worden. Zij investeren veel minder in marketing en branding, hebben een lagere bekendheid. Deze wijnen zijn zeldzamer en zijn in zeer diverse stijlen verkrijgbaar, vaak van hele hoge kwaliteit.

Wijnklas heeft besloten zich vooral op deze champagnes te richten. Vooral de kwaliteit en de grote diversiteit zijn echt fascinerend. Dus als je voor champagne kiest, is mij  advies om vooral veel uit te proberen. Je zult echt verrast zijn door de verscheidenheid!

Voor nu… kies een mooie wijn uit en proost op het nieuwe jaar!

champagne Dosnon
Op bezoek bij Dosnon, een klein champagnehuis in de Cote de Bar dat zijn basiswijnen op oud hout opvoedt