Ga naar de inhoud
Home » Champagne: 6 tips

Champagne: 6 tips

Nederlanders drinken relatief niet veel mousserende wijnen en met name champagne komt er karig vanaf, slechts 1,5 glas per jaar naar schijnt. Natuurlijk wordt de meeste champagne gedronken met oud en nieuw.

Om er dan goed van te genieten heb ik 6 tips op een rijtje gezet:

 1. Drink champagne met oud en nieuw als eerste, niet pas om 12 uur ’s nachts. Dan heb je waarschijnlijk al wat andere drankjes en oliebollen op en dan komt de verfijnde smaak van champagne niet tot zijn recht.
 2. Combineer champagne niet met oliebollen want dan zal de champagne zuur smaken. Eigenlijk is champagne en oliebollen een even goede combinatie als tandpasta en jus d’orange.
 3. De meest verkochte champagnes van grote champagnehuizen zijn cuvees (blends) en hebben  een constante smaak en stijl. Bedenk dat je champagne in veel verschillende stijlen hebt. Probeer eens wat anders om echt je smaak te ontdekken.
 4. Let op het suikergehalte. Aan champagne wordt namelijk aan het einde van het process suiker toegevoegd. Dit heeft veel invloed op de smaak. Het suikergehalte wordt enigszins cryptisch op het etiket vermeld:
Champagne: 6 tips
 • Brut Zero / non dosage: 0 gram suiker per liter
 • Brut Nature: minder dan 3 gram suiker per liter
 • Extra Brut: meer dan 3 gram – 6 gram suiker per liter
 • Brut: meer dan 6 – 12 gram suiker per liter
 • Extra-sec (ook wel extra dry): meer dan 12 – 17 gram suiker per liter
 • Sec: meer dan 17 – 32 gram suiker per liter
 • Demi-sec: meer dan 32 – 50 gram suiker per liter
 • Doux: meer dan 50 gram suiker

Let op dat sec, extra sec of extra dry zoeter zijn dan brut alhoewel de naam wellicht anders doet vermoeden.

5. Er zijn verschillende manieren om mousserende wijn te maken. Champagne, cava en cremant zijn op grofweg dezelfde wijze gemaakt en kenmerken zich door de geur ‘brioche’. Een geur die doet denken aan brooddeeg. De zoetheid is meestal ‘brut’. Prosecco is gemaakt volgens een ander productieproces en heeft een meer fruitige smaak. Vaak is prosecco ‘extra dry’.

6. Drink goede champagne niet te koud, tussen de 12 en 14 graden en bij voorkeur uit een glas voor witte wijn. In flutes blijven de bubbels wel beter bewaard, maar ze zijn te smal waardoor je niet zo veel ruikt. Coupes zien er wellicht leuk uit, maar eigenlijk kan je die net zo goed in de glasbak gooien. Dan heb je meer ruimte voor goede wijnglazen. Prettige jaarwisseling!

champagne 6 tips