Deze pagina gaat over hoe een aromawiel te gebruiken is (downloadbaar aromawiel onderaan deze pagina)
Het aromawiel is bedoeld als hulpmiddel om te bepalen wat je ruikt en proeft. Er zijn vele variaties van het aromawiel. Maar het werkt eigenlijk altijd op dezelfde wijze:
- Je begint binnen in het wiel en probeert de geuren in hoofdgroepen in te delen. Is het fruit? Floraal? Of toch iets meer plantaardigs?
- Stel je ruikt een fruitige geur, dan ga je daarna na of het misschien citrus is of bijv tropisch of steenfruit.
- Stel het is citrus, dan bepaal je daarna welk citrusfruit het is. Citroen, sinaasappel of bijvoorbeeld grapefruit.
- Daarna ga je na of en wat je nog meer ruikt en ga je dezelfde beslisboom weer door.
Door deze systematische wijze van wijnproeven te gebruiken kan je vaak behoorlijk goed benoemen wat je proeft. Sommige wijnen hebben slechts een enkelvoudige geur en bij andere kan je misschien wel honderd verschillende geurtonen waarnemen. Bedenk dat er ook geuren kunnen zijn die niet genoemd worden. En let op: het aromawiel is niet het enige wat komt kijken bij het wijnproeven. Wil je het gehele proces leren kennen lees dan dit artikel.
